Val av rätt hårdmetall har en avgörande betydelse för en sågklingas prestanda och livslängd. Det finns idag en mängd leverantörer från olika delar av världen och som alltid gäller att ” man får vad man betalar för”.

I vårt fall innebär detta att vi endast använder högkvalitativ hårdmetall från världens ledande tillverkare vilket är en förutsättning för att säkra en jämn och högkvalitativ slutprodukt med optimala skäregenskaper.

Hårdmetall är ett material, vars huvudbeståndsdel är ett hårdämne (karbider) som inkapslats i ett bindemedel. Den vanligaste karbiden är wolframkarbid (WC) och det vanligaste bindemedlet cobolt (Co). Nickel används även i vissa fall. För att förbättra segheten är ofta bindemedlet legerat med andra metalliska ämnen. Hårdämnena består av mycket små partiklar och är en kemisk sammansättning av en eller flera metaller. Kornstorleken kan variera från 0,5 till cirka 7 my (1 my = 0,001 mm).

HM-Bild-1

Hårdmetallsort väljs efter applikationsområde. För vissa sågoperationer krävs slitstyrka, andra seghet och det är hårdämnena som ger metallen slitstyrka, medan bindemedlet ger segheten. Generellt gäller att små korn och lite bindemedel ger hårdhet och slitstyrka, stora korn och
mycket bindemedel ger seghet.

Nedan anges ett urval av de hårdmetallkvaliteter vi använder för olika applikationer.

Typ Applikation
SM1000      Standardtand på sågverksklingor med hög seghet och motståndskraft vid sågning året runt.
SM1000+ Specialtand med extra hög motståndskraft för klingor som går extra tufft. Används som standard på   för-& eftersågande klingor. Rekommenderas även vid sågning i fruset virke.
SM2000 Specialtand när maximal gångtid är det primära. Standardtand på delningsklingor samt Multix rensskärsklingor.
Pro + Standardtand för bla. trimmer och hyvelklingor.
XT + Ny specialtand för hyvelklinga X-act.
M3000+           Ny specialtand med mycket hög slitstyrka för lång gångtid och fina snitt. Används som standard på format och ritsklingor.
NFMSuper  Standardtand för stål och sandwishmaterial
Alu-Pro Nyutvecklad specialtand för extra fina snittytor vid gering och kapning av icke-järnmetall.

Kontakta oss så hjälper vi dig att välja rätt tand till ditt specifika material.